Hvordan blir man animatør hos Disney?

Drømmen for mange som jobber med animasjon er å nå opp i fagets aller ypperste sfære og bli animatør hos Disney. Som alle vet, har Disney satt standarden innenfor animasjonsfilm helt siden mellomkrigstiden, altså i snart 100 år. Men hva kreves egentlig for å nå opp hos filmgiganten?

Dette er svært ettertraktede jobber, for å si det forsiktig. Mange drømmer om å få jobbe hos Disney helt fra barnsben av. Ta med i betraktningen at Disney har en så godt som verdensomspennende innflytelse, så vet du sånn cirka hva du konkurrerer mot.

Hos Disney er man opptatt av naturlig talent like mye som formelle kvalifikasjoner. Den som skal jobbe der, må simpelthen ha store kunstneriske gaver, og disse vil som regel være fremtredende allerede i barndommen. Foreldrene vil oppdage og bli oppmerksomme på et barn som er enestående flink til å tegne uten å ha fått noen formell opplæring. Ikke bare er disse barna som regel flinke, de er også svært opptatt av å uttrykke seg kunstnerisk. Dette vil være noe de alltid bærer med seg.

Som regel går barnet gjennom tre faser i sin kreative utvikling. I den første vil barnet tegne sine kreative fantasier, gjerne i en så ung alder at det ennå er vanskelig for omgivelsene å se hva det egentlig er. Større barn blir gjerne opptatt av kopiering og imitasjon. De vil se fine tegninger og illustrasjoner og prøve å gjenskape dem. I en senere fase, tenårene, vil kreativiteten igjen komme i sentrum.

Det er også en annen vei inn i animasjonen, som er tilgjengelig for dem som ikke er så flinke til å tegne, men likevel er gode til å skape kontekster i 3D. Disse må satse på det som kalles for stop motion eller stop action animasjon. Det vil si at man bruker figurer eller mennesker som fotograferes møysommelig for hver ramme som skal bli del av en film, det vil ofte si noe sånt som 24 rammer per sekund i en film. Likevel er det enkleste å være god og kreativ til å tegne. En animatør jobber som regel med en avansert elektronisk penn, men spranget er ikke stort.

Hva så med den formelle utdanningen? Det er ikke slik at alle som jobber som animatører hos Disney har lang utdanning. Noen har selvfølgelig flotte grader fra de beste kunsthøyskoler og akademier i verden, mens andre bare har studert på et vanlig universitet. Andre har bare gått på fagskole, mens noen ikke har noen formelle kvalifikasjoner å vise til i det hele tatt. Det eneste som virkelig betyr noe, er dine kreative og tekniske ferdigheter, og ikke minst din tålmodighet, arbeidsetikk og ståpåvilje. Alle som jobber for Disney har et brennende ønske om å bli best og å levere best mulig produkter for barn og voksne seere rundt om i verden.

Veien til å bli animatør i Disney er lang og kronglete, og bare et svært lite mindretall av animatører når så langt. Trøsten må være at det finnes mange andre fantastiske karriereveier innenfor animasjonens verden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *