Animasjon utdanning i utlandet – er det verdt det?

Mange liker tanken på å ta en utdanning innen animasjon på de beste skolene i utlandet, men bekymrer seg en god del for kostnadene ved å gjøre det og hvordan det kan finansieres. Kort og godt så er det mange som stiller seg spørsmålet om det er verdt det.

Et av de store problemene i denne bransjen er at det er svært få som får den rette utdanningen og opplæringen før de kaster seg ut i det som såkalte 3D animatører eller designere. Mange får seg bare et lynkurs i å bruke et bestemt program, gjerne organisert av programprodusenten for å melke kua så mye som mulig. I enkelte tilfeller varer disse kursene ikke mer enn tre uker, og så kommer unge mennesker og sier at de jobber med 3D. De viser frem en enkel demovideo som som oftest bare viser at de mangler grunnleggende kunnskap om animasjon, belysning, kommunikasjon, og hvordan man forteller en historie med levende bilder.

Disse såkalte animatørene tror gjerne at det å beherske en bestemt programvare innenfor snevre tekniske rammer er nok – men det er det jo ikke. Det blir omtrent som en uskolert skuespiller som er overbevist om at han er den neste Robert De Niro, ikke så ofte at andre blir overbevist.

Hvis du derimot velger å studere 3D animasjon på en av de fremste og mest anerkjente privatskolene i utlandet vil du derimot øke sjansene dine for å få en fot innenfor døren med tigangen og vel så det. Når man vet hvilke krav som stilles og den spisskompetansen som står for opplæringen på slike steder, vil en slik bakgrunn nødvendigvis imponere.

Samtidig så går det ikke an å legge skjul på at kostnadene ved disse skolene er betydelige. For eksempel koster ett år ved California Institute of Arts, som mange mener har den beste utdanningen for 3D animasjon, i nærheten av 44 000 dollar i året. Det blir godt over 350 000 kroner du må ut med, og hvis du da velger en fireårig utdanning er det faktisk snakk om nærmere 1,5 million kroner. Da sier det seg selv at et halvhjertet forsøk på å få det til ikke er godt nok; du bruker bare slike pengesummer dersom du realistisk mener at du kan tilegne deg egenskaper og ferdigheter i verdensklasse i løpet av studiet.

Hvordan kan man så finansiere slike høye kostnader? Statens Lånekasse for Utdanning er selvfølgelig en aktuell utvei, og de vil sikkert gi deg noe av den støtten du trenger dersom du kommer inn på et slikt studium. Lånekassen er imidlertid ikke anlagt for å gi så store lån som det her er snakk om, så du vil være avhengig av andre inntektskilder i tillegg. For de aller fleste vil det i noen grad bety lån eller gaver fra familien, kanskje i tillegg til noe arbeidsinntekt i løpet av studiene. Siden det er begrenset hvor mye man kan jobbe på studentvisum, vil likevel mange være avhengige av å ta opp lån ved siden av. Da gjelder det å ha et godt forhold til banken, eller eventuelt mulighet til å ta opp solide forbrukslån.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *